Quantcast
Channel: espenrostrup.com » fettsyrer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Kostholdsanbefalinger utfordres av ny stor metaanalyse

$
0
0

I mars i år ble artikkelen «Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk» publisert i velrennomerte Annals of Internal Medicine 1. Resultatet har slått ned som en bombe i relaterte fagmiljø og blitt både forsvart og kritisert. Her kommer en liten sammenfatning av studien og resultatene.

Artikkelen er både en oppsummeringsartikkel og en såkalt metaanalyse (en analyse hvor resultatene av mange studier vurderes samlet). Hensikten var å oppsummere kunnskapsgrunnlaget når det gjelder sammenhengen mellom fett og koronar hjertesykdom.

Studier som ble inkludert i analysen:

  • 32 observasjonsstudier (530 525 deltakere) om fettinntak fra mat
  • 17 observasjonsstudier (25 721 deltakere) om nivå av fettsyrer i blodet
  • 27 randomiserte, kontrollerte studier (103 052 deltakere) med intervensjon av forskjellige typer fett

Ved analysen av fett fra mat, fant forskerne ingen sammenheng mellom forskjellige typer fettsyrer og forekomst av koronar hjertesykdom med unntak av transfett. Som i flere tidligere studier, var det en klar sammenheng mellom inntaket av transfett og forekomst av hjertesykdom.

140624-1
Så man på nivået av de forskjellige fettsyrene i blod fant man en viss beskyttende effekt fra lange omega-3 fettsyrer (EPA og DHA), men i studier hvor disse var gitt som kosttilskudd/supplement, fant man ikke igjen den beskyttende effekten.

140624-2

140624-3

Analysen fant altså ingen signifikant sammenheng mellom hverken inntaket av mettet fett eller mettede fettsyrer målt i blod og koronar hjertesykdom.

Forfatterne konkluderer med at deres funn ikke støtter opp om anbefalingene om høyt inntak av omega-6 og omega-6  og lavt inntak av mettet fett.

«In conclusion, the pattern of findings from this analysis did not yield clearly supportive evidence for current cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of saturated fats. Nutritional guidelines on fatty acids and cardiovascular guidelines may require reappraisal to reflect the current evidence.»

Artikkelen har blitt møtt med kritikk fra flere hold.  Dette har blant vært knyttet til hvilke studier som har vært inkludert og utelatt i analysen og mulig feil i metodene forfatterne har brukt. Flere av disse kan du lese her. Forfatterne har i etterkant utdypet sine metoder og dels gjort noen korreksjoner, men holder fast ved sin hovedkonklusjon til tross for kritikken.

Som en interessant digresjon kan nevnes at studien, men også siste års forskning generelt, førte til at Time Magazine kom med et stor bilde av smør på sin forside i juni – og med oppfordringen «Eat Butter». Nå har jo ikke akkurat Time noen tyngde som vitenskapelig tidsskrift. Imidlertid har magasinet, med dyktige vitenskapsjournalister og unik evne til å fange opp trender i tiden, satt i gang en offentlig debatt om temaet. Siste ord er neppe sagt. Mer om artikkelen kan du finne her.

140624-4

 

1.         Chowdhury R, Warnakula S, Kunutsor S, Crowe F, Ward HA, Johnson L, et al. Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk. Ann Intern Med [Internet]. 2014 Mar 18;160(6):398–406. Available from: http://annals.org/data/Journals/AIM/929862/0000605-201403180-00006.pdf


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images